Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tojásfehérje igazi kincs!
  2014-11-26 12:44:05, szerda
 
   
  Ideális fehérjeforrás, így használja!

Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.

Sok sütemény receptje kezdődik így: vedd három tojás sárgáját... De mit csináljunk az így megmaradó fehérjével? Hogyan tároljuk felhasználásig? Mit készíthetünk belőle? Mire vigyázzunk, amikor habbá verjük? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk, és számos receptet is megosztunk!

Mi van a tojásfehérjében?

Elsősorban víz. A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz. A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában, a táplálkozási szakemberek közel tökéletesnek tekintik azt. Ha megnézzük, hogy hasznos fehérje és felszívódás szempontjából az élelmiszereket milyen rangsorba állították, ezt kapjuk: 100 pontos az anyatej és a teljes tojás, 93 pontot kap a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója. Tehát a tojásfehérje igazi kincs!

Tudta?

Ami szinte nincs is a tojásfehérjében: zsír és szénhidrát.
A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát) a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki. Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a tojást a fertőzésektől.
A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük, akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, illetve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része is a tojásfehérjének.

Így tároljuk a tojásfehérjét

Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne, és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket. Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a felszínen.

Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését szabályozó légkamra. Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad, addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről. Az a legjobb, ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.

Fontos!

A tojás megőrzési ideje 28 nap, a forgalomba-hozhatóság ideje pedig 21 nap. Blogbejegyzésekben olyan tapasztalatokat osztottak meg egymással az olvasók, hogy két-három hónap múlva is felhasználható volt még a hűtőben tartott tojás.
Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le! Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le, és így körülbelül 10 hónapig használható marad - ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.

Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül "föltisztul". Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.
Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem szép látvány.
Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje (fertőzés nélkül is) bomlásnak indul. Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén adja a záptojás jellegzetes szagát. Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg, más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja. Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is zsírmentes, tiszta kegyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?

A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik.
Ugyanígy összeesik a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel, amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Szerző: Kéky Kira
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Címkék: ovoglobulinoknak, fehérjemolekulák, tojásfehérjéhez, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjének, fogyókúrázóknak, ovotransferrint, tapasztalatokat, szaporodásának, élelmiszereket, felhasználható, felhasználásig, találkozhatunk, szempontjából, tulajdonságuk, tojásfehérjét, tojásképződés, elvékonyodnak, vérfoszlányok, fölgyülemlett, zacskószerűen, feltöretlenül, fertőzésektől, felhasználjuk, fehérjeforrás, testépítőknek, táplálkozási, csomagolásra, legfontosabb, tojásfehérje, gyermekeknek, lábadozóknak, fölszabaduló, fonalszerűen, tökéletesnek, tojásfehérje több, legtöbb élelmiszer, emberi test, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, táplálkozási szakemberek, élelmiszereket milyen, teljes tojás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, fehérjemolekulák inkább, Légrádi Péter, Kéky Kira,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Volt egy...  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Gömb  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Paul David Tripp Április 26  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A könnyek összegyűjtése  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Volt egy...  Búzaszentelés  Esti kép  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  William Shakespeare idézet  Gondolatok az életről és szere...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Beney Zsuzsa  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Volt egy...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ma  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  A Gömb  Paul David Tripp Április 25  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Gárdonyi Géza - Április végén  Nehezen engedem  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  A fák lelke  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha így haladunk...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Muratáj  Muratáj  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét  Alvó cica  Egyszerűen  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Álom 
Bejegyzés Címkék
tojásfehérje több, legtöbb élelmiszer, emberi test, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, táplálkozási szakemberek, élelmiszereket milyen, teljes tojás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, fehérjemolekulák inkább, felhasználás előtt, tojást vízzel, fenékig lemerül, kevésbé friss, ennél régebbi, hűtőben tároltra, tojás lebegését, tojás feltöretlenül, sütéskor keletkező, összes maradék, tojás megőrzési, hűtőben tartott, nyers fehérje, normál hűtőben, frissen tojt, fölgyülemlett szén-dioxidtól, bolti tojás, fehérjében homok, tojásképződés során, ilyenkor fölszabaduló, záptojás jellegzetes, megzápult tojás, viszont biztos, felveréshez használt, habveréskor bekerülő, fehérjék stabilabb, kelleténél tovább, buborékokat csapdázó, ovoglobulinoknak, fehérjemolekulák, tojásfehérjéhez, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjének, fogyókúrázóknak, ovotransferrint, tapasztalatokat, szaporodásának, élelmiszereket, felhasználható, felhasználásig, találkozhatunk, szempontjából, tulajdonságuk, tojásfehérjét, tojásképződés, elvékonyodnak, vérfoszlányok, fölgyülemlett, zacskószerűen, feltöretlenül, fertőzésektől, felhasználjuk, fehérjeforrás, testépítőknek, táplálkozási, csomagolásra, legfontosabb, tojásfehérje, gyermekeknek, lábadozóknak, fölszabaduló, fonalszerűen, tökéletesnek, megfigyeljük, készíthetünk, süteményeket, felhasználni, fogyasztható, pudingporból, felhasználás, százalékban, ellentmondó, információk, felszívódás, szakemberek, táplálkozás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2329
  • e Hét: 10974
  • e Hónap: 17346
  • e Év: 68137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.